Up

 

Har du synspunkter eller informasjon? Gå hit

 

Drammen

Eiker Arkiv er en systematisert samling av historisk informasjon fra Drammens-distriktet. Vi var der i dag og fikk hjelp av arkitekt Robert Bjørka (94) som har satt sitt preg på Drammen ved flere monumentale bygninger gjennom tidene. Over 50 bilder fikk vi scannet inn, og en fantastisk film fra 1936 er under kopiering. Dette vil komme til å sette et godt preg på boken "Riksveiene som ble til E18".

NAFs årbok kan fortelle hvordan Riksvei 40 gikk gjennom Drammen. 1949-utgaven viser at den kom inn Nedre Storgate frem til Bragernes torg der den gikk over Bybrua. Deretter tok den østover gjennom Tollbugata og kom ut på Holmestrandsveien ved Rundtom. I 1958 svingte den etter en kort strekning i Tollbugata inn Langesgate og fortsatte østover Tordenskjoldsgate, gikk så sammen med Tollbugata igjen ved Mads Wiels plass kort tid før Holmestrandsveien.

På Bragernessiden ble det innført enveiskjøring på et eller annet tidspunkt. Fra Oslo gikk Riksvei 40 i Engene, mot Oslo i Nedre Storgate. Juni 1965 ble Riksvei 40 til E18, men den fulgte samme trasé gjennom Drammen et år til.

I 1964 var broen Bragernes- Holmen ferdig, og i 1966 var forlengelsen fra Holmen til Strømsø klar. Dermed kunne E18 ledes over de nye broene og ut i Bjørnstjerne Bjørnsons gate frem til Holmestrandsveien.

Riksvei 40 gikk gjennom Nedre Storgate her sett litt øst for Bragernes torg i retning mot Oslo

(Bilde fra Eiker Arkiv)

Den svingte så 90 grader sørover ved Bragernes torg for å komme over bybroen. Ny bro ble åpnet i 1936.

(Bilde fra Eiker Arkiv)

Dette bildet er nok tatt kort tid før broen over Holmen ble åpnet i 1966 (SAAB'en er i i hvert fall ikke eldre enn 1965) så muligens er på en av de siste dager med riksvei-trafikk gjennom Drammen sentrum. Vi er på Bragernes torg på vei sørover.

(Bilde fra Eiker Arkiv)

Broen tar oss over til Strømsø-siden der Norges første rundkjøring sto klar i 1938, 2 år etter at den nye broen var åpnet.

(Bilde fra Eiker Arkiv)

Her er vi ved Strømsø-rundkjøringen en gang på tidlig 60-tall

(Bilde fra Eiker Arkiv)

Fra en gang mellom 1949 og 1958 ble Riksvei 40 ledet gjennom Tordenskjolds gate. Vi vet fortsatt ikke når. Dette bildet er nok fra før det, og da gikk Riksvei 40 i parallelgaten Tollbugata i retning mot Vestfold.

(Bilde fra Eiker Arkiv)